Het ICT Lexicon biedt een toegankelijke bron met een heldere verklaring van begrippen, afkortingen en jargon uit de elektronische en digitale wereld in brede zin. Het is bestemd voor iedereen die te maken heeft met het gebruik van computers - in een bedrijf of organisatie, op school of thuis. Deze bron bevat meer dan 25.000 Engelse én Nederlandse lemma's.

Ook een overzicht van veel gebruikte afkortingen of acroniemen (Chattaal, SMS-taal, MSN-taal of Twittertaal) ontbreekt niet. Het ICT Lexicon is ontstaan door het samenvoegen van de databases van Hein van Steenis en Louis Hilgers.

Hein van Steenis

Geboren op Java Indonesië, werkte 27 jaar bij IBM Nederland en was daar o.a. coördinator Human Factors (ergonomie) en manager interne documentatie. Hij ontving een Master of Science in elektronica van het Institute of Technology Delft en van Stanford University. Na zijn vervroegde pensionering was hij columnist en journalist voor verschillende ICT-bladen, zoals Computable van uitgeverij VNU en de Automatiseringsgids. Hij is auteur van How to plan, develop and use information systems – A guide to human qualities and productivity (Dorset House Publishing). Van Steenis is tevens auteur van diverse ICT woordenboeken (in druk en digitaal), zoals het Woordenboek Informatica en Telecommunicatie (8 edities, Sybex), Wegwijs in ICT - Algemeen woordenboek rond internet, computers en telecom (van Duurenmedia) Zie ook artikel in de Volkskrant.

Louis Hilgers

Na meer dan 30 jaar werkzaam in het onderwijs op Curaçao en in Nederland (Voortgezet Onderwijs) werkte hij als onafhankelijk ondernemer op het snijvlak van ICT en educatie (Educos). Hij was initiatiefnemer / hoofdredacteur van de ICT-in/en-onderwijs gerelateerde nieuwssite ICTnieuws.nl. Samensteller van het Internetwoordenboek (boek + website) en het SMS-taal zakwoordenboek. Daarnaast uitgever, meer dan 10 jaar werkzaam voor Kennisnet (ICT-nieuwsbrieven en -dossiers) en projectleider Mediawijzer 2013 (in opdracht van Beeld & Geluid). In 2011 initiatiefnemer van BoekTweePuntNul en winnaar SIDN Awards – categorie de Kracht van het Netwerk. Projectleider Grassroots Curaçao 2008-2012. (Ere)lid docentenvakvereniging ICT – Informatica i&i. zeven jaar voorzitter van de IPON Awards. Ook nam hij het initiatief voor de Reisgids Digitaal Leermateriaal voor het Nederlandse taalgebied.


Technische realisatie

De nieuwe samengevoegde database en de daarbij behorende website en zoekfuncties zijn ontworpen en ontwikkeld door Nick Ubels en Chris Roest, als afstudeeropdracht Informatica, onder supervisie van Alex-Jan Sigtermans.